dinsdag 21 mei 2013

Bezoek van de ambassade


Inmiddels is de zevende week van de stage alweer voorbij. Het is ongelooflijk hoe de tijd hier vliegt! We zijn weer druk bezig geweest met verschillende werkzaamheden op kantoor. Ik heb de laatste tijd veel ervaring op kunnen doen met simultaan tolken. Er is momenteel een archeologiestudent uit Groningen in Nagasaki om onderzoek te doen naar de invloed van de aanwezigheid van Nederlanders op het landschap. Het is een heel interessant onderwerp, maar door de taalbarrière is het soms moeilijk om bepaalde dingen te weten te komen. Daarom tolk ik regelmatig tussen deze student en de archeologen en curators. Ik heb hierdoor zelf ook al veel bijgeleerd over de geschiedenis van de omgeving, maar vooral ook over de obstakels die je tegenkomt tijdens het simultaan tolken, zoals het omgaan met vakterminologie.

Ik ben onlangs meegegaan om te tolken bij Mount Inasa. Vanaf de top van de berg heb je een wijd uitzicht over de stad en de omgeving, waardoor het een geschikte plek is om uitleg te geven over het landschap. Verder hebben we de Nederlandse begraafplaats bezocht die daar in de buurt ligt. Toen de Nederlandse handelspost in gebruik was zijn er een aantal Nederlanders op weg naar Japan of op Dejima zelf overleden. Er is een speciaal terrein ingericht op een grote begraafplaats om deze Nederlanders een laatste rustplaats te geven.


Onlangs hebben we de Nederlandse ambassadeur en consul-generaal mogen ontvangen. Een delegatie uit Tokyo en Osaka was op bezoek in Nagasaki en was zo vriendelijk om langs te komen op Dejima om ons als nieuwe stagairs te begroeten en een korte rondleiding door het museum te ontvangen. We hebben zelfs de gelegenheid gehad om met de ambassadeur en consul-generaal een foto te maken als aandenken.


De boom op deze foto is geplant door Willem-Alexander tijdens zijn eerste bezoek aan Dejima. Toen we hier net kwamen stond er naast deze boom alleen een paaltje met uitleg in het Japans, waardoor Westerse bezoekers niet wisten wat de bijzondere betekenis van deze boom is. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat er rond de dag van de de kroning van Willem-Alexander een nieuw bordje is geplaatst met Japanse en Engelse uitleg. Inmiddels hebben we al veel feedback gehad van Nederlandse toeristen die het leuk vinden om te ontdekken dat onze nieuwe koning ook op Dejima is geweest.


Eén ding waar ik soms nog niet helemaal aan kan wennen is de belangstelling die je krijgt als Nederlander in Nagasaki. Er wonen hier zo weinig Europeanen dat voorbijgangers je vaak aanstaren en nakijken, maar over het algemeen krijgen we hier vooral veel positieve aandacht, zoals de kans om in verschillende media te verschijnen. Een tijdje terug is ons gevraagd te poseren voor een regionaal tijdschrift waar een artikel verscheen over internationaal toerisme in Nagasaki. Hoewel we tijdens het nemen van de foto’s vloeiend Japans spraken met de staf, poseerden we als toeristen die de weg willen vragen en met een taalgids proberen te communiceren met Japanners.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten