dinsdag 7 mei 2013

Koninginnedag en de troonswisseling op Dejima

Deze week stond op werk in het teken van Koninginnedag en de troonswisseling in Nederland. Omdat Dejima een sterke band heeft met Nederland hebben we hier verschillende activiteiten georganiseerd om deze bijzondere dag te vieren.

Maandag 29 april hebben we Koninginnedag gevierd in de vorm van het Oranje Festival. Bezoekers konden deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals het aanproberen van een kimono, deelnemen aan een theeceremonie, en luisteren naar optredens van allerlei muzikanten. Buiten op het veld hebben de Nederlandse uitwisselingsstudenten spelletjes gespeeld met de Japanse kinderen: zaklopen, koekhappen en spijkerpoepen. Het was heel erg leuk om te zien hoe enthousiast iedereen meedeed, zowel de kinderen als de volwassenen (zelfs mijn baas, die vond spijkerpoepen helemaal geweldig!).




Verslag van het festival op tv-zender NBC

Op 30 april hebben we met een aantal Nederlanders en Japanners samen in het restaurant van Dejima naar de troonswisseling gekeken. De ceremonie werd via internet live uitgezonden, dus we hebben op een groot scherm alles kunnen volgen. Door het tijdsverschil hebben we vooral het ochtendprogramma gekeken, maar het was toch erg leuk om op afstand mee te genieten van dit bijzondere moment.



Verder is er deze week een tijdelijke tentoonstelling geopend over het hedendaagse Nederland. We mochten in de afgelopen weken meedenken over wat we wilden laten zien aan de bezoekers en hebben kunnen volgen hoe zo'n tentoonstelling tot stand komt, van een aantal ideeen op papier tot het eindresultaat.


In het weekend mochten we deelnemen aan een erg bijzonder diner. Een paar keer per jaar wordt er op Dejima een diner georganiseerd in het gebouw waar vroeger het Nederlandse opperhoofd woonde. Tijdens deze avond wordt een feest uit de tijd dat Nederlanders hier woonden gerecreƫerd. Door het bestuderen van schilderijen, dagboeken, overgeleverde recepten en bij opgravingen ontdekte dierenbotten, weten we vrij nauwkeurig hoe deze feestmalen eruit zagen. Dit soort feesten werden bijvoorbeeld gehouden om Kerstmis te vieren, maar omdat het Christendom in deze periode verboden was werd Japanners voorgehouden dat Nederlanders de winterzonnewende vierden, en niet de geboorte van Jezus Christus.
Het was erg bijzonder om even terug in de tijd te gaan naar deze periode. Tijdens het diner bereidde een gespecialiseerde chef luxe Europees eten en een drietal geisha’s waren aanwezig om de gasten te vermaken met muziek en dans. Tegenwoordig is het beroep van geisha niet zo populair meer als het ooit was, dus was het een bijzondere kans om voor het eerst deze dames te ontmoeten en te spreken.



Verder hebben we in het weekend het zeilbotenfestival in de haven bezocht. Elk jaar komen er voor dit festival veel grote zeilschepen naar Nagasaki om aan te leggen in de haven. ’s Avonds worden de schepen verlicht en is er een groot vuurwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten