maandag 29 april 2013

Hirado

Inmiddels zit de vierde week in Nagasaki er alweer op! Ongelooflijk hoe snel de tijd gaat, we zijn al bijna op de helft van onze stage hier.

Vorig weekend heeft onze baas ons meegenomen naar Hirado, een klein stadje waar gedurende korte tijd een handelspost van de VOC heeft gestaan. Onderweg kwamen we langs Holland Village, een attractiepark dat tien jaar geleden failliet is gegaan. Tegenwoordig is er niets meer te beleven, maar de gebouwen staan er nog wel. Die zijn heel nauwkeurig nagebouwd, waardoor het echt voelt alsof je even terug in Europa bent.


Daarna zijn we verder gereden naar Mt. Nagushi, waar een prachtig bloemenpark in de bergen ligt. Als je de berg beklimt heb je geweldig uitzicht over de zee en de eilanden aan de kust. De foto's spreken voor zich, het was echt adembenemend!



Daarna zijn we door Hirado gereden naar het eiland Ikitsuki waar een klein vissersdorpje ligt. Ik heb daar de lekkerste en verste sushi gegeten die ik ooit in Japan ben tegengekomen. Wel een verrassing was dat het vlees dat erbij geserveerd werd geen kip bleek te zijn, maar de eierzak van een vis. Als je er even op kauwt komen er allemaal eitjes uit, ik geloof niet dat ik ooit zoiets raars heb gegeten.


Vervolgens hebben we het museum van Ikitsuki bezocht om meer te leren over de geschiedenis van het eiland. Ikitsuki staat voornamelijk bekend om de walvisvaart. Dit is een controversieel onderwerp in het Westen, maar het was wel interessant om meer te leren over de geschiedenis van deze traditie en over walvissen zelf (ik wist bijvoorbeeld niet dat sommige walvissoorten een snor hebben, en andere een hoorn op hun hoofd).


Ook was Ikitsuki een plek waar veel christenen waren ondergedoken. Toen het shogunaat in de 17e eeuw besloot het geloof te verbieden werden christenen vervolgd en velen gedood, maar in Ikitsuki hebben christenen eeuwenlang hun geloof beoefend en doorgegeven aan volgende generaties. Om niet betrapt te worden gebeurde dit in het diepste geheim, in achterkamertjes zoals in het museum is nagebouwd (zie de foto linksonder). Hier werden Jezus, Maria en andere heiligen afgebeeld als Boeddhistische godheden zodat niemand erachter kwam dat er christelijke heiligen aanbeden werden.


Tenslotte zijn we doorgereden naar Hirado, waar we even door het plaatsje zijn gelopen en daarna het museum van de VOC handelspost hebben bezocht. Onze medestudenten lopen daar nu stage en hebben ons een rondleiding gegeven. Het was erg leuk om Hirado een keer te bezoeken en meer te leren over de geschiedenis, die verbonden is met die van Dejima en Nagasaki. Helaas is het stadje vrij afgelegen en wat moeilijk bereikbaar, waardoor veel toeristen het overslaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten