vrijdag 19 april 2013

Dazaifu

De nieuwe week begon met spierpijn van het bergbeklimmen afgelopen weekend, maar maandag zijn we meteen weer op pad gegaan. We mochten mee naar het Kyushu National Museum in Dazaifu, waar een tentoonstelling werd geopend over Vietnam.


Na afloop hebben we de beroemde Dazaifu Tenmangu schrijn bezocht, waar veel scholieren en studenten komen om te bidden voor goede studieresultaten. De schrijn is gewijd aan Sugawara no Michizane, een beroemde Japanse geleerde die wordt vereerd als godheid van het onderwijs. In 903 overleed hij in Dazaifu en op zijn graf is deze schrijn gebouwd.
Er gaat een legende dat toen Michizane werd begraven de koe die de wagen met zijn kist trok plotseling weigerde verder te lopen. Dit werd als een teken gezien, en Michizane is op precies deze plek begraven. Hierdoor is de koe een symbool van de schrijn en staan er overal standbeelden van koeien. Er wordt gezegd dat het geluk en wijsheid brengt om de koe te aaien, en omdat scholieren hier voor goede studieresultaten wensen wordt hij de hele dag over zijn hoofd geaaid.


We hebben voor geluk met onze scriptie gewenst en daarna nog een lokale specialiteit geprobeerd (mochi, een soort rijstcake met matcha, groene poederthee). Op de terugweg naar Nagasaki zijn we via Fukuoka gereisd, zodat we aan de rivier bij een stalletje ramen (een soort noedelsoep) konden eten.


Op werk zijn we bezig geweest met de voorbereidingen voor het Oranjefestival volgende week, waar we Koniginnedag en de troonswisseling in Nederland gaan vieren. Ook mogen we meedenken over de inrichting en inhoud van een tijdelijke tentoonstelling over Nederland die binnenkort wordt geopend. Het is heel interessant om te zien hoe zo’n tentoonstelling tot stand komt en ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.



We zijn verder veel bezig met PR voor het museum, bijvoorbeeld door radio-interviews te geven en model te staan voor promotiemateriaal voor toerisme in Nagasaki. Vorige week hebben we geposeerd als Europese toeristen, deze week werd me gevraagd om samen met twee Japanse meisjes in kimono te poseren op Dejima. Het is wel spannend, vooral de live interviews in het Japans op de radio, maar het is heel leuk dat we regelmatig herkend worden van televisie en uit de krant.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten