maandag 16 november 2009

Schoolreis: atoombommuseum en vredespark

Afgelopen zaterdag werd er weer een schoolreis georganiseerd, dit keer met "vrede" als thema. We hebben 's ochtends een lezing gehad van Taniguchi Sumiteru, die de atoombomaanval in Nagasaki als zestienjarige heeft meegemaakt. Hij heeft ons verteld over zijn ervaringen en het was erg indrukwekkend om zijn verhaal te horen. Hoewel hij de bom op wonderlijke wijze heeft overleefd, lijdt hij al zijn hele leven door de verwondingen die hij heeft opgelopen door de hittegolven. Het maakt echt impact om zo'n verhaal te horen van iemand die het zelf heeft meegemaakt. Ondanks dat deze aanval Taniguchi's hele leven heeft beinvloed, leek hij geen wrok te koesteren tegenover Amerika, en pleitte enkel tegen oorlog en het gebruik van atoomwapens.

Vervolgens zijn we naar het vredespark geweest, waar we werden rondgeleid door een andere overlevende van de atoombom. Hij heeft ons vanalles verteld over de standbeelden in het park, waarvan de bekendste de Peace Statue is. (De rechterarm staat voor de dreiging van atoomwapens, de linkerarm voor vrede, en de ogen zijn gesloten in gebed voor de slachtoffers.)


Verder staat in het park de vredesfontein, als een eerbetoon aan alle mensen die na de aanval van de dorst zijn omgekomen. De vorm van de fontein stelt de vleugels van een vredesduif voor.


Hierna zijn we naar het atoombommuseum geweest. Ik kan iedereen aanraden om dit museum te bezoeken als je ooit in Nagasaki komt. Het is geen leuke ervaring, maar je leert er heel veel van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten